keskiviikko 28. elokuuta 2019

Tie kohti itseni johtajuutta alkaa



Tätä blogia kirjoittaa 24-vuotias humanisti, joka on päätynyt alanvaihdokseen. Olen etsinyt pitkään omaa polkuani ja aloitin opinnot Haaga-Heliassa vuonna 2018. Jo tuolloin päätin, että haluan suuntautua hr ja esimiestyöhön. Olenkin innolla odottanut opintojen alkamista, sillä voin vihdoin opiskella sitä, mikä minua todella kiinnostaa.
 
Ensimmäinen suuntautumisopintojen moduuli käsittelee mielestäni mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita – itsensä johtamista ja coachausta. Mutta mitä nämä termit oikeastaan tarkoittavat?

Itsensä johtamisen ytimessä on itsetuntemus

Miten voit johtaa muita, jos et kykene johtamaan itseäsi? Itsensä johtamisessa tärkeää on itsetuntemus. Itsensä johtaminen on oman elämän hallintaa ja se tarkoittaa omien ajatusten, tunteiden ja tahdon ohjaamista niin, että ihminen voi toteuttaa koko potentiaalinsa, mahdollisuutena ja vahvuutensa itselleen parhaimmalla tavalla (Salmimies 2008, 22).
Mielestäni minulla on paljon opittavaa itseni johtamisesta, koska välillä olen liian kunnianhimoinen ja suorituskeskeinen. Odotankin opintojaksoa, jotta voin oppia itseni johtamisen työkaluja.
 
Kesän alussa tein kahta osa-aikatyötä ja opiskelin samaan aikaan, mikä laittoi hyvinvointini koetukselle. Tätä kautta kuitenkin opin tiedostamaan omat rajani ja milloin kaasun sijaan kannattaa painaa jarrua. Opiskelun ja työn yhdistämisen kautta olen myös oppinut ajanhallintaa ja pyrin tietoisesti johtamaan elämääni itselleni merkitykselliseen suuntaan. Arvostan nykyään enemmän omaa vapaa-aikaa ja pyrin asettamaan hyvinvointini etusijalle. Itsensä johtamisessa onkin tärkeää se, että ottaa vastuun omasta kehityksestään (Salmimies 2008, 24). Tiedostan, että vaikka teenkin virheitä elämässäni, pyrin oppimaan jokaisesta virheestäni ja kasvamaan ihmisenä.


Coaching antaa työkaluja itsensä johtamiseen

Business coaching kuulostaa mielestäni hyvältä työkalulta itsensä johtamiseen. Ristikankaan & Grünbaumin (2016, 22) mukaan coachauksen tavoitteena on saada ihmiset löytämään vahvuutensa, voimavaransa ja potentiaalinsa. Vaikka coach ei varsinaisesti neuvo, hän tukee ja haastaa löytämään parhaat ajattelu- ja toimintatavat (Business Coaching Institute, 2019). Parhaimmillaan coachaus saa yksilön tekemään asioita, mihin hän ei aikaisemmin kyennyt.

Työelämä muuttuu yhä kiireisemmäksi ja hektisemmäksi, jolloin esimiehen tai ulkopuolisen ihmisen antama henkilökohtainen coachaus voi auttaa pysähtymään ja sopeutumaan muutoksiin. Kun jatkuvasti suoritamme ja työelämään tulee muutoksia, saatamme hetkellisesti kadottaa itsemme ja voimavaramme. Tällöin coachaus on avuksi. Henkilöstöhallinnon kehityksen kannalta coachauksen merkitys tulee luultavasti kasvamaan tulevaisuudessa, ja olenkin kiinnostunut oppimaan ja kokeilemaan coachauksen eri menetelmiä.

Lähteet

Business Coaching Institute. 2019. "Mitä coaching on?" Luettavissa 28.8.2019: https://www.bci.fi/mita-coaching-on/ 

Grünbaum, Leni & Ristikangas, Marjo-Riitta. 2016. Valmentava esimies. Alma Talent. Helsinki.

Salmimies, Raija. 2008. Onnistu itsesi johtamisessa. Sanoma Pro Oy.





4 kommenttia:

  1. Teksti oli todella miellyttää luettavaa, selkeä ja rakenteellisesti ”helppolukuinen”. Mukava kuulla, että sinulla on jo ajatuksia itsensä johtamisesta ja olet tiedostanut oman hyvinvoinnin tärkeyden.

    VastaaPoista
  2. Paljon plussaa kirjoitustyylistäsi, tekstiäsi oli mukava lukea! Hienoa, että olet oppinut tunnistamaan paremmin oman hyvinvointisi rajat ja asettamaan ne etusijalle. Pohdintasi itsensä johtamisesta ja coachingin tärkeydestä erityisesti henkilöstöhallinnon kehityksessä sai minutkin ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta! Toivottavasti kurssi on toiveidesi mukainen ja saat työkaluja itsesi johtamiseen! :) Jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
  3. Loistavaa tekstiä. Tykkäsin paljon!
    Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että elämässä täytyy olla virheitä jotta voisi kasvaa ihmisenä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Senja blogin aloituksesta. Mukavasti olit jo perehtynyt opintojakson aiheisiin ja hyvää pohdintaa oli myös mukana omasta näkökulmastasi.

    VastaaPoista

Stressin estäminen

Vaikka kuinka hyvä itsensä johtaja oletkin, olet luultavasti ajoittain stressaantunut. Stressi yleensä mielletään negatiiviseksi ja jo pelk...